flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Черкасах відбувся семінар для суддів за участі суддів КЦС ВС.

22 листопада 2023, 14:03

17 листопада 2023 року в Черкаському апеляційному суді відбувся семінар для суддів цивільної палати апеляційного та місцевих судів за участі суддів Верховного Суду України.

Розпочав роботу та виступив з вітальним словом голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко. Юрій Володимирович подякував збройним силам України за можливість повертатися до  нормального судового життя та можливість живого спілкування для обміну досвідом. Зазначив, що основною темою заходу є розгляд проблемних питань правозастосування  в цивільних справах, а також  про отримання учасниками заходу відповідей на поставлені питання.

Спікерами заходу були -  суддя третьої судової палати КЦСВС Ірина Фаловська, секретар третьої судової палати КЦСВС Алла Олійник та суддя Верховного суду у відставці Валентина Щепоткіна.

Ірина Фаловська: «Перший раз я в Черкаському регіоні і прекрасному місті Черкаси. Але, коли готувалася до відповіді на запитання, мені сказали, що найбільша активність від суддів Черкаського регіону. Надійшло найбільше запитань і питання є найбільш складними, що вже викликає велику повагу до вас. Під час війни, наші судді не лише декларують, а й своїми вчинками показують, як вони віддані, в першу  чергу українському суспільству, а також європейським цінностям і готові приймати правила, якими користується все прогресивне товариство. Особливо під час війни, на перший план виходять проблеми застосування міжнародного права. І тому важливо збиратися на такі консультаційні заходи судової системи, що б обговорювалися проблемні питання застосування як українського законодавства так і міжнародного права з метою ефективного, справедливого розгляду справ. А також доцільність судової практики і її узгодження з міжнародними стандартами. Ми з вами принцип справедливості втілюємо через судові рішення, тому надто важливо щоб українські рішення визнавалися справедливими у всьому світі. Сподіваюся, що відповіді на ваші запитання і наша рівноправна дискусія принесе велику користь і вам у застосуванні в роботі, і нам, з метою єдності судової практики, оскільки це основна наша мета».

«Ми не приїхали вас навчати, завдання у нас одне - здійснювати правосуддя. І здійснюючи правосуддя, нам приходиться тлумачити норми матеріально-процесуального права. Я вважаю, що судді першої інстанції найкраще знають цивільний процесуальний кодекс і довіра до суду починається із знайомства з суддями першої інстанції. Саме на вас покладена та особлива відповідальність. Бо класичне правосуддя, здійснюєте ви. Ви спілкуєтеся з людьми, і від того як ви його здійснюєте, як застосовуєте норми права, залежить довіра до суду» - зазначила  Алла Олійник.

Під час зустрічі судді місцевих судів Черкащини почули корисну та актуальну інформацію з практики Верховного Суду з питань цивільного судочинства та  поділилися проблемними питаннями щодо застосування норм матеріального та цивільно-процесуального права у цивільному процесі.

Обмін досвідом між суддями Верховного Суду, першої та апеляційної інстанцій – це важлива практика для застосування в роботі  місцевих судів актуальної практики Верховного Суду з питань цивільного судочинства.