flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання щодо захисту дітей від домашнього насильства особливо актуальне під час війни

23 жовтня 2023, 15:20

20 жовтня у Верховному Суді відбувся круглий стіл «Механізми судового захисту дітей від домашнього насильства», до якого було запрошено Голову Черкаського районного суду Черкаської області Тептюка Є.П. та суддю Черкаського районного суду Черкаської області Мірошниченка О.В.

У заході взяли участь судді Верховного Суду, апеляційних і місцевих судів, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, представники Офісу Генерального прокурора, Управління ювенальної превенції Національної поліції України, соціальних служб та служб у справах дітей, громадськості.

Учасники обговорили, зокрема, проблемні питання щодо визнання дитини потерпілою від домашнього насильства, особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення (ст. 173-2 КУпАП), практику застосування обмежувального припису, визначення місця проживання дитини, застосування положень ст. 162 СК України для запобігання батьківському кіднепінгу.

Круглий стіл «Механізми судового захисту дітей від домашнього насильства» організували спільно Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду та громадська організація «Prevent».